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CONSULTATION PAPER ON AMENDMENTS TO THE
CODE ON REAL ESTATE INVESTMENT TRUSTS

The Law Society’s Submissions

Proposal for introducing flexibility in respect of investments in properties under
development or engagement in property development activities

Question 1: Do you consider that flexibility in respect of property development
investments and related activities should be introduced for REITs? '

Law Society’s response:

Hong Kong currently remains one of the few jurisdictions with rigid restrictions against
property development activities for REITs. Based on the experience of the REIT industry
in some comparable overseas jurisdictions (including the United States, Australia and
Singapore), we welcome the introduction of a reasonable degree of flexibility for property
development investments and related activity in the REIT Code and believe such
development will benefit the long-term growth of the REIT market in Hong Kong.

Question 2: Do you consider that the 10% GAV Cap is set as an appropriate threshold?

Law Society’s response:

The current proposal is that the aggregate investments in all properties under development
and property development activities undertaken by a REIT (“Property Development
Costs”), together with the aggregate contract value of the uncompleted units of real estate
property acquired by a REIT, should not exceed the maximum threshold of 10% of the
REIT’s gross asset value (“10% GAV Cap”) at all times.

We understand that the proposed 10% GAV Cap is consistent with the existing regulation
of some of the Asian REIT markets such as Singapore and Malaysia. We are of the view
that the 10% GAYV Cap is a reasonable starting point to liberate the restriction on property
development investment and related activities. Going forward, the Commission may
consider conducting review of the GAV Cap as the REIT industry further matures and as
the circumstances may require.
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However, we note that as a practical matter, the 10% GAV Cap is only likely to be of use
to larger REITs and will be of limited, if any, utility to smaller REITs.

We note that under the proposed amendment to the REIT Code, note 2 to paragraph 7.1
provides that “... the aggregate contract value of such real estate together with the value of
the investments in properties under development and property development activities
described in 7.2A below shall not exceed 10% of the gross asset value of the scheme af the
time of acquisition”. Under the proposed new paragraph 7.2A, “...the aggregate
investments in all properties under development and property development activities
undertaken by the scheme (“Property Development Costs”), together with the aggregate
contract value of the uncompleted units of real estate acquired pursuant to Note (2) to 7.1
above, shall not exceed 10% of the gross asset value (“10% GAV Cap”) of the scheme at
all times.” We suggest that note 2 to paragraph 7.1 be amended so that the description of
the 10% GAYV Cap is stated throughout the REIT Code in a consistent manner.

Question 3: Do you have any comments on how the Property Development Costs should
be calculated?

Law Society’s response:

Under the proposed amendment to the REIT Code, “Property Development Costs” refers
to the total project costs borne and to be borne by the REIT, inclusive of the costs for the
acquisition of land (if any) and the development or construction costs. The upfront
calculation of Property Development Costs and, where necessary, subsequent increase
should be based on a fair estimate made by the REIT manager in good faith and supported
by the opinion of an independent expert acceptable to the Commission. The REIT
manager is also expected to include a prudent budget in line with best industry standards
or practices to cater for costs overruns that may arise during the course of development.

We note the slightly different approach the Commission has taken in defining the
“Property Development Costs” compared with the corresponding concepts in the REIT
regulations in Singapore and Malaysia. Under the Code on Collective Investment Schemes
issued by the Monetary Authority of Singapore, the total contract value of property
development activities undertaken and investments in uncompleted property developments
should not exceed 10% of the property fund’s deposited property and, for the purpose of
this paragraph, the value of the investment refers to the contracted purchase price and not
the value of progress payments made to date. Under the Guidelines on Real Estate
Investment Trusts issued by the Securities Commission Malaysia, the total value of real
estates under construction acquired by a REIT should not exceed 10% of the REIT s total
asset value (after the acquisition).

We are of the view that the proposed calculation of the Property Development Costs at an
“at cost” basis reflects a slightly more conservative approach to evaluate the weight of the
property development activities in a REIT. Having said that, we believe the proposed
calculation of “Property Development Costs” is nonetheless adequate for the current
purposes.
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Question 4: Do you have any comments on the frequency of periodic updates that should
be provided to unitholders on the status of property development investments and related
activities?

Law Society’s response:

The current proposal is that the REIT manager shall provide periodic updates to investors
regarding the status of property development investments and related activities in the
interim and annual reports of a REIT. The scope of disclosure includes all material
information concerning the property development investments and related activities (such
as costs incurred and development progress). We are of the view that the proposed
frequency of periodic updates is adequate and generally in line with the disclosure
requirements for listed entities in Hong Kong.

Question 5: What additional safeguards do you consider appropriate to ensure there will
not be any material change to overall risk profile of a REIT despite the flexibility to
engage in a limited extent of property development investments and related activities?

Law Society’s response:

The proposed amendments to the REIT Code have introduced a series of safeguards to
ensure that the flexibility to engage in property development investments and related
activities will not give rise to any material change to overall risk profile of a REIT,
including, among others:

o the REIT manager shall have the requisite resources, competence, expertise,
effective internal controls and risk management system to invest in properties
under development or to engage in property development activities;

e the REIT shall hold investment in property development for a minimum period of
two years; and

* consultation with the trustee and prior announcement are required before the REIT
manager enters into any contract to invest in properties under development or
engage in property development activities.

We understand that to the extent that the property development transaction or acquisition
of vacant land or uncompleted building constitutes a major transaction or very substantial
acquisition under Chapter 14 of the Rules Governing the Listing of Securities on The
Stock Exchange of Hong Kong Limited (the “Listing Rules”), such transaction will be
subject to reporting, announcement and unitholders’ approval requirements under the
Listing Rules. Where such transaction constitutes a connected party transaction,
independent unitholders’ approval may be required under the REIT Code and the Listing
Rules.

We also note that certain safeguards proposed in the Consultation Paper have not been

incorporated in the proposed amendments to the REIT Code, the Commission may
consider issuing a circular regarding the requisite information that requires to be disclosed
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regarding the requirements of construction contracts, property development agreement or
other agreements the REIT manager enters into the when engaging property development
or related activities. As suggested in the Consultation Paper, the REIT manager should
ensure that (i) construction contracts contain adequate risks ring-fencing measures, for
example, appropriate payment and indemnity terms, such as fixed sum contract, payment
by stages, sufficient indemmity against wrongful time delays, etc., so as to protect
investors’ interests, (ii) the REIT has sufficient resources to finance the property
development investments and related activities having regard to the limitations on
borrowing under the REIT Code and any exigencies that may arise in the course of
construction and (iit) once the 10% GAV Cap is breached, the REIT manager should as
soon as practicable inform the Commission and issue an announcement.

Proposal for introducing flexibility in respect of investments in financial instruments

Question 6: Do you have any comments on the proposed scope of the Relevant
Investments and the proposed Maximum Cap?

Law Society’s response:

It is proposed that a REIT may invest in the following financial instruments (“Relevant
Investments™):

(a) securities listed on the Exchange or other internationally recognized stock
exchanges;

(b) unlisted debt securities;

(©) government and other public securities; and

(d) local or overseas property funds.

provided that:

(i) the value of a REIT’s holding of the Relevant Investments issued by any single
group of companies may not exceed 5% of the gross asset value of the REIT;

(i)  the Relevant Investments should be sufficiently liquid, could be readily acquired/
disposed of under normal market conditions and in the absence of trading
restrictions, and has transparent pricing; and

(iii))  at least 75% of the gross asset value of a scheme shall be invested in real estate that
generates recurrent rental income at all times.

Effectively the combined value of the Relevant Investments, together with other
miscellaneous non-real estate holdings of the REIT, when aggregated with all of the
Property Development Costs and the aggregate contract value of the uncompleted units of
real estate acquired by the REIT, should not exceed 25% of the gross asset value of the
REIT.

We have no objection to the scope of the Relevant Investments. However, detailed
definition should be provided for the terms “securities”, “unlisted debt securities”,
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“government and other public securities” and “property funds”. We note that the proposed
maximum cap represents a more conservative approach compared to the REIT regulations
in the United States or Australia. We are of the view that the proposed maximum cap is
adequate for current purposes.

In addition, the connected party transaction rules should be extended to apply to situations
where the REIT contemplates investing in securities issued by connected persons
(excluding trustees).

Question 7: What other safeguards do you consider appropriate fo be put in place
corresponding to the proposal to allow for the Relevant Investments?

Law Society’s response:

We believe the proposed safeguards proposed in the Consultation Paper are adequate. We
suggest that the Commission issuing a circular setting out the safeguarding measures
summarized in the Consultation Paper and not yet incorporated in the proposed
amendment to the REIT Code.

The Law Society of Hong Kong

Investment Products and Financial Services Committee
25 February 2014

1675212 -5-






