
 
 
 
Response to Consultation Paper on Rewrite of the Companies Ordinance 
 
 
  Question Response 
    
1 (a)  Should the right of inspecting a company’s accounting records 

be extended beyond directors to other officers of the company 
(such as managers and secretaries)?  

Statutory rights should be conferred for a purpose, for example to 
protect an interest which requires statutory force or to facilitate the 
proper discharge or performance of a legal duty.  Company officers 
such as manager and secretaries have no statutory obligation for the 
contents of company accounts.  Any obligations incurred by them for 
preparation of company accounts would be owed only to the directors.  
If the information given to them shall not be sufficient to prepare 
company accounts properly, they could ask the directors to provide.  
How the directors respond to such request is an internal matter for the 
company.  Unless a good reason exists, the company law should not 
over legislate on internal management matters. 
 
It is also difficult to see why managers and secretaries would want to 
take the initiative to seek a court order against the company for whom 
they work for disclosure of information.  A restricted right of 
inspection may, however, be given to officers of the company who need 
to provide information to the auditors under section 141C(5) in order for 
them to provide the requisite information. 
 



 (b)  Do you agree that the court may, on application by a director, 
allow a person to inspect a company’s accounting records on 
behalf of the director on such terms and conditions as the court 
may think fit?  

Agree.  The directors take collective responsibility for the correctness 
of company financial statements.  The power to compel the inspection 
of company accounts by agents or advisers appointed by a director may 
address concerns which a director may have over the accuracy or 
completeness of the financial statement and related disclosure before he 
gives his approval to the accounts. 
 

2 (a)  Do you agree that the CO should be amended to require each 
company to have a fixed accounting reference period?  

Agree.  The current indirect way of making such requirement in the 
CO is not satisfactory and should be addressed by an amendment. 
 

  IF YES, do you agree that:   
  For a newly incorporated company:  

 
 

  (i) it should be allowed to appoint a day as its accounting 
reference date through a directors’ resolution, provided 
that the first accounting reference period should be 
(counting from its incorporation date) as mentioned in 
paragraph 3.8(a): 

 

  l not less than six months? 
 

A policy objective for requiring the minimum length of 6 months is not 
apparent.  If no cogent reason exists for fixing the minimum period, 
then the matter can be left to the directors. 
 

  l not more than 18 months? 
 

Agree.  This period is in line with the existing requirement to convene 
the first AGM within 18 months. 
 

  (ii) if there is no appointed date under (i) above, the 
accounting reference date should be the last day of the 
month of its incorporation anniversary as mentioned in 
paragraph 3.8(a)? 

 

Agree but there is a consequential issue:  Assuming the accounting 
reference dates have been fixed by statute because the directors have 
failed to fix those dates by appropriate resolution at the relevant time, 
whether the directors are permitted to override those statutory fixed 
dates by subsequent resolutions. 
 

  (iii) in either case, the subsequent successive accounting 
reference periods should be 12 months each? 

Agree. 



 
  For any other company:   
  (iv) the accounting reference date should be the anniversary 

of the end-date of the company’s most recent accounts 
laid at its AGM? 

Agree. 

  (iv) the first and subsequent successive accounting reference 
periods should be 12 months each? 

 

Agree. 

 (b) Do you agree that each company should be allowed to alter its 
accounting reference date through a directors’ resolution? 
 

Agree. 

  IF YES, do you agree that:  
    
  (i) the accounting reference period should not be extended 

to more than 18 months? 
Agree. 

    
  (ii) such alteration should not occur within five years since 

the last extension of the accounting reference period, 
save for the purpose of aligning the accounting reference 
date with that of its holding company? 

Cannot see any valid reason for the 5-year restriction if the change has 
been approved by shareholders. 

    
  (iii) in the case of a public company, the resolution should be 

filed with the Registrar of Companies for public 
information? 

Agree. 

    
 (c) Do you agree that the CO should be amended to require each 

company to have a fixed financial year, i.e. the same as the 
accounting reference period, except that directors may alter the 
last day of the financial year by plus or minus seven days? 

Agree. 

    
3 (a) Should a holding company be relieved from the obligation to 

prepare its own accounts, provided that it has prepared group 
accounts and has included its own balance sheet as a note to its 
group accounts? 

A holding company that has other operations apart from investment in 
subsidiaries and associated companies should still be required to prepare 
its own accounts. 

    



 (b) Do you agree that the conditions under which a subsidiary is not 
required to prepare group accounts should be refined as 
proposed in paragraph 3.13? 

Agree. 

    
4  Should companies (unless otherwise exempted as proposed in 

paragraphs 4.6, 7.9 and 7.11) be required to prepare a more 
analytical and forward-looking business review along the lines 
of paragraph 4.3? 

No.  It is unreasonable to require directors to make forward looking 
statements.  This places a considerable burden on the directors, and 
these statements may be too bland to have any informative value to 
shareholders.  It is suggested that inclusion of material factual 
developments post balance sheet date would be more appropriate. 

    
5  Do you have any suggestions on the information that should be 

included in the financial and non-financial key performance 
indicators, a generic term which is intended to refer to factors by 
reference to which a company’s business can be measured 
effectively? 

No. 

    
6  Do you have any other suggestions on matters that should be 

covered in the business review? 
No. 

    
7  Should directors’ reports (unless otherwise exempted) be 

required to include information on: 
 

    
 (a) any significant difference in valuation between the market value 

of the company’s non-current operating assets shown on the 
balance sheet as consist of interests in land and buildings and its 
book value to the extent practicable and, if so, what should be 
the appropriate information sources? 

No.  Principles governing the valuation of assets can be left to the 
HKFRS. 

    
 (b) equity linked agreements which subsist at the end of the 

financial year or which the company has entered into in the 
financial year, if the issue of shares under such agreements has a 
potential to dilute existing shareholders’ interests? 

Yes because (i) equity linked agreements affect shareholders’ interest 
and (ii) the cost of compliance should not be too great. 

    
8  Should directors’ reports contain a statement to the effect that, Yes.  It is implicit in the directors ’ duty to prepare true and fair 



so far as each director knows, there is no relevant audit 
information of which the auditors are unaware, and that each 
director has taken all the steps he should have taken to make 
himself aware of such information and to establish that the 
auditors are aware of it? 

accounts and to seek audit opinion confirming that statement. 

    
9  Do you agree that a separate directors’ remuneration report 

should be prepared by: 
 

    
 (a) listed companies incorporated in Hong Kong; and This has already been regulated by the Listing Rules.  Should avoid 

regulation by two different regimes serving the same purpose of proper 
corporate governance 

    
 (b) unlisted companies incorporated in Hong Kong where holders of 

not less than 5% of the issued share capital or, in the case of a 
company not having a share capital, members representing not 
less than 5% of the total voting rights of all the members so 
request? 

If disclosure is not mandatory, 5% threshold is considered appropriate.  
Some members are of the view that any shareholder, regardless of the 
number of shares held in the company, should have the right to require 
full disclosure of remuneration packages to directors. 

    
  IF YES, do you agree that the remuneration report should 

disclose full details of various types of benefits given to the 
individual directors by name, including basic salary, fees, 
housing and other allowances, benefits in kind, pension 
contributions, bonuses, compensation for loss of office and 
long-term incentive schemes including share options? 

 
Agree that remuneration report should include transparent details of 
remuneration and various benefits given to the directors.  Whether this 
should be on an individual named basis for listed companies should 
follow those regulated by the Listing Rules (which is currently a 
recommended best practice but not a mandatory requirement). 

    
10  We aim to revise the provisions regarding summary financial 

reports to make them more user-friendly from the company’s as 
well as the members’ viewpoints.  Would you support 
amending the provisions along the lines as suggested in 
paragraph 5.4? Do you have any specific suggestions as to the 
form or contents of the summary financial reports? 

Agree save for the proposal to extend the definition of “entitled person” 
to include future shareholders.  For listed companies, financial 
information is published on the internet.  For unlisted public 
companies, financial reports can be obtained from the Companies 
Registry.  In these cases, there should be no need to send such 
information through other modes to persons who are not shareholder.  
Financial reports of private companies are not public information and 
the rights to receive such information should not be given to persons 
who are not yet shareholders. 



    
11  Should auditors be given qualified privileges for statements 

made in the course of their duties as auditors and in respect of 
their resignation as auditors under the CO? 

Yes. 

    
  IF YES, do you agree that the proposed privileges should be 

extended to persons who publish any document prepared by the 
auditors in the course of their duties as auditors and in respect of 
their resignation under the CO? 

Agree. 

    
12  Should the auditors’ rights to information be enhanced so that 

they can require “specified persons”, as mentioned in footnote 
51, to provide them with information, explanations or other 
assistance as they think necessary for the performance of their 
duties as auditors? 

Agree. 

    
13  Where a holding company has a subsidiary undertaking which is 

not a body corporate incorporated in Hong Kong, should the 
auditor have the right to require the holding company to obtain 
from the relevant persons or parties such information, 
explanations or other assistance as the auditor may reasonably 
require for the purposes of his duties as auditor? 

Agree 

    
14  Should an outgoing auditor be allowed to give the incoming 

auditor information that he became aware of in his capacity as 
auditor without seeking permission of the company? 

Yes but there should be some limit on the scope of information that can 
be passed on, for example, those relevant to the proper discharge of 
obligation by the incoming auditor and a requirement that the 
information passed on is disclosed to the company 

    
15  Should all outgoing auditors (i.e. auditors who cease to hold 

office for any reasons) be required to provide a statement of any 
circumstances connected with his ceasing to hold office that he 
considers should be brought to the attention of the members or 
creditors of the company or a statement of no such 
circumstances? 

Yes. 

    



16  Do you agree with the proposed amendments to the auditing 
provisions as set out in paragraph 6.9? 

 

    
 (a) requiring auditors to report on any inconsistencies between the 

audited accounts and financial information contained in other 
parts of the annual report, such as the directors’ report; 

Agree.  The auditor’s confirmation will enhance the reliability of the 
directors’ report. 

    
 (b) requiring auditors to report on the auditable part of the directors’ 

remuneration report if such a report is prepared; 
Disagree.  Information contained in the directors’ remuneration report 
are matters of fact, as opposed to opinion.  No independent audit of 
such information should be required. 

    
 (c) clarifying that an auditor’s term of appointment ceases when a 

liquidator is appointed; and 
Agree 

    
 (d) removing the existing requirement of fixing the auditors’ 

remuneration by a company in a general meeting, and allowing 
directors to fix the auditors’ remuneration. 

Agree 

    
17 (a) Do you agree that the qualifying criteria for exemptions from 

certain accounting provisions for private companies under 
section 141D should be relaxed along the lines as suggested in 
paragraph 7.6? 

Agree but the criterion for determining whether or not an entity qualifies 
as “small group” should be properly considered with all relevant policy 
objectives addressed. 

    
 (b) Specifically, do you agree that the size criteria set out in 

paragraphs 7.3 and 7.6(e), i.e. (aggregate) total annual revenue, 
(aggregate) total assets and number of employees are the right 
criteria?  IF YES, do you agree with the proposed thresholds? 

Unable to form a view without knowing the basis for formulating the 
criteria. 

    
18  Should section 141D be amended to require a private company 

applying the section to prepare a full set of accounts dealing 
with the state of affairs and profit or loss of the company as 
required under the SME-FRS and, in the case of a holding 
company, also to prepare a full set of group accounts? 

Agree.  Private companies falling under section 141D are currently 
subject to SME-FRS.  The amendment is a reflection of the reality. 

    
19  Should “section 141D companies” be required to produce only Agree. 



simplified directors’ reports along the lines of paragraph 7.9? 
    
20  Do you agree that guarantee companies should be allowed to 

take advantage of the simplified reporting and disclosure 
requirements similar to those proposed to be applied to section 
141D private companies (including simplified accounts and 
simplified directors’ reports) if they are able to meet certain 
qualifying criteria? 

Agree 

    
  IF YES,  
    
  (i) do you agree that the size criteria set out in paragraphs 

7.3 and 7.6(e), i.e. (aggregate) total annual revenue, 
(aggregate) total assets and number of employees, are 
the right criteria for guarantee companies? 

Disagree.  Guarantee companies are typically formed for non-profit 
making purposes.  The consideration that has gone into fixing the 
criteria for assessing the SME status does not readily apply to non-profit 
making organizations.  Annual revenue is not likely to be relevant in 
determining the suitability of the exemption.  Different criteria should 
be formulated for guarantee companies with the relevant policy 
objectives taken into consideration. 

    
  (ii) should the thresholds outlined in paragraphs 7.3 and 

7.6(e) be applied to guarantee companies or should they 
be modified? 

For reason stated above, the criteria should be re-formulated. 

    
  (iii) should any additional information be required from 

those guarantee companies which take advantage of the 
simplified reporting and disclosure requirements? 

No.  If a guarantee company qualifies for the exemption by virtue of 
the re-formulated criteria, it should be placed on the same footing as a 
private company save that the obligation to file audited accounts at the 
Companies Registry should remain.  The key should be getting the 
exemption criteria right. 

    
21 (a) Among the three options listed in paragraph 8.2, which option 

do you favour? What are the reasons for your choice? 
Option (3) is the preferred one for the reasons given in paragraphs 8.3 
and 8.4 of the consultation paper. 

    
 (b) If Option (3) is chosen, do you also favour giving statutory 

recognition to the HKFRSs by requiring companies to state in 
their accounts as to whether the accounts have been prepared in 

Yes. 



accordance with applicable accounting standards, and particulars 
of any material departure from those standards and the reasons? 

    
 (c) If you do not favour any of the three options, do you have any 

other suggestion for dealing with possible conflicts between the 
Tenth Schedule and accounting standards? 

Not applicable. 

    
22 (a) Do you agree that the Eleventh Schedule in its present form 

should be repealed while retaining those disclosure requirements 
concerning section 141D companies with a significant public 
interest or corporate governance dimension and which are not 
presently covered by the SME-FRS? 

Agree 

    
 (b) IF YES, do you agree that statutory recognition should be given 

to the SME-FRS by requiring section 141D companies to state 
in their accounts as to whether the accounts have been prepared 
in accordance with applicable accounting standards, and 
particulars of any material departure from those standards and 
the reasons? 

Option (3) is the preferred one for the reasons given in paragraphs 8.3 
and 8.4 of the consultation paper. 

    
 (c) IF NOT, do you have any other suggestion for dealing with 

possible conflicts between the Eleventh Schedule and the 
SME-FRS? 

Not applicable. 
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